zondag 14 januari 2018

Sexting & Grooming

Sexting en Grooming
De taak van school bij het online experimenteergedrag van jongeren

Op weg naar mijn werk hoor ik dat er naaktfoto's en filmpjes van Tilburgse, jonge meiden op een Instagramaccount zijn verschenen. De hele school heeft de foto’s gezien. Terwijl ik naar het nieuwsbericht luister, denk ik aan de meiden die het betreft, die daar waarschijnlijk pas net achter zijn gekomen en die waarschijnlijk dus ook geen oog hebben dicht gedaan. Want met welk gevoel ga je dan in hemelsnaam naar school? Schaamte, verdriet, woede, spijt...?

Sexting, wat is dat?
Sexting is het maken en versturen van blootfoto's, seksueel getinte video's of berichten. Het woord sexting is afgeleid van de woorden sex en texting en wordt gezien als heel normaal, online experimenteergedrag. Sexting wordt pas verkeerd, wanneer de verstuurde foto's verder verspreid worden. Het overkwam de toen 15-jarige Francien, die via de webcam haar borsten liet zien aan haar vriendje. Hij maakte een screenshot en de volgende dag kon de hele school haar borsten zien. Ze deed haar verhaal in Nieuwsuur. De aflevering is hier terug te zien. 

Uit een peiling van bureau Sense blijkt dat een kleine 20% van de jongeren wel eens een naaktfoto of filmpje van zichzelf doorstuurt. Het versturen van foto's onder de 18 jaar wordt in Nederland gedoogd, mits het met wederzijds goedvinden is gebeurd. Uit de peiling blijkt daarnaast, dat 60% van de jongeren wel eens een naaktfoto of filmpje doorgestuurd krijgt. Het doorsturen (zonder wederzijds goedvinden) is wél strafbaar en valt zelfs onder kinderporno.

Het online experimenteergedrag van pubers is goed te verklaren; pubers zoeken de grens op in hun (online) gedrag en hebben moeite om de risico’s en gevolgen van hun gedrag te overzien, zeker online. Daarnaast is het spannend om een foto van jezelf te versturen naar iemand die je helemaal nog niet goed kent, in de hoop een mooi compliment te krijgen. Dat is ook precies waar een app als Instagram om draait: het delen van selfies, om zoveel mogelijk likes te verzamelen. Neem als ouder een open houding aan, praat over de gevolgen die sexting kan hebben en leer je kind dat het verspreiden van foto's van anderen strafbaar is. Voor meer tips, zie de site van Mediawijsheid


Bron: Bureau Sense

Grooming
We hebben het over grooming, wanneer loverboys of digitale kinderlokkers contact zoeken via social media en misbruik proberen te maken van jongeren. Op internet is een onzeker, kwetsbaar meisje of jongen al snel gevonden, omdat jongeren online en tegen vreemden vaak heel open zijn. Via de verschillende kanalen van social media, wordt contact gelegd, er wordt afgesproken en dan kan het snel gaan...


De taak van school; het is 12 uur!
Regelmatig hoor ik de verhalen van bekenden, die in het voortgezet onderwijs werken of zelf puberdochters of puberzoons hebben. Op middelbare scholen zitten ze met de handen in het haar. Docenten horen, weten of zien de foto's zelfs voorbij komen die in de klas onderling worden verspreid. Toch hoor ik nog veel te vaak, dat er niets mee wordt gedaan. Waarom niet? Omdat de foto's niet op school zijn verspreid, maar thuis of elders... Dat vind ik geen goed argument.  Sociale contacten en groepjes worden gevormd op school, waar de jongeren de meeste tijd doorbrengen. Docenten zien en weten dat het gebeurt, maar mogen van hun teamleiders of directie niets doen. 'Niet mee bemoeien', 'Het is niet ons pakkie an', 'Het waait vanzelf wel weer over'. Tijd om wakker te worden!
Pubers kunnen de risico's van hun gedrag niet altijd overzien. Tegelijkertijd zoeken ze ook telkens de grens op. Ik vind het te makkelijk om de media-opvoeding alleen aan de ouders over te laten. Toen de computer een prominente plek in ons leven kreeg, werden er direct computerlessen ingebouwd. Ook de omgang met internet was belangrijk. Jammer genoeg worden de lessen in social media op veel scholen overgeslagen. Zoals uit het nieuwsbericht uit Tilburg blijkt; het is niet 10 voor 12, het is 12 uur. Het gebeurt nu! Tijd om als school eens écht kritisch te kijken naar wat jullie op school doen. En neem als docent ook het heft in handen. Tip je teamleider, kom met je team bij elkaar, nodig een expert uit en maak een plan en protocol. Er zijn verschillende instanties en lespakketten die jullie daarbij kunnen helpen. Mediawijsheid heeft er een aantal op een rijtje gezet.
Kom in actie en zorg dat het niet 10 over 12 wordt!


Wilt u na het lezen van deze blog meer informatie over sexting en grooming, of wilt u eens samen nadenken over hoe uw school zich hierin kan verbeteren? Neem dan contact op met Leren met Loes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sexting & Grooming

Sexting en Grooming De taak van school bij het online experimenteergedrag van jongeren Op weg naar mijn werk hoor ik dat er naaktfot...